tiistai 15. joulukuuta 2015

.



Aloitimme tänään uuden asian joka käsittelee vastusta ja kelaa sarjassa. Uutena käsitteenä opimme impedanssin. Impedanssin suuretunnus on Z ja yksikkö ohmi. 


Kokonaisjännite U on sarjakytkennän osajännitteiden UR ja UL osoittimien summa.
Jännitekolmiosta voidaan Pythagoran lauseen avulla ratkaista kahden tunnetun jännitteen avulla kolmas jännite.


Opimme myös laskemaan vaiheensiirtokulmia. Vaihesiirtokulma on kokonaisvirran ja kokonaisjännitteen välinen kulma. Kun tunnetaan vaihesiirtokulma ja yksi jännitteistä, voidaan muut jännitteet laskea trigonometrian yhtälöillä.

torstai 10. joulukuuta 2015

.


Tänään opettelimme uuden asian. Opittavana asiana oli kela vaihtosähköpiirissä. Induktanssin suuretunnus on L ja yksikkö henry, tunnus H. Tehtävissä meinasi olla hieman hankaluuksia, mutta loppua kohten ne rupesivat hieman selkenemään. Vielä on kummiski tekemistä tehtävien kanssa, jotta asia tulee opittua kunnolla. Induktiivinen reaktanssi lasketaan 2 x pii x taajuus x induktanssi. Kapasitiivinen reaktanssi taas lasketaan 1: (2 x pii x taajuus x kapasitiivisyys)

Muutama päivä sitten opiskelimme kuinka kondensaattori käyttäytyy vaihtosähköpiirissä. Kondensaattori ei johda tasavirtaa, mutta vaihtovirtaa se johtaa sitä paremmin, mitä suurempi on vaihtovirran taajuus. Kondensaattorin vaihtovirtavastusta Uc/Ic nimitetään kapasitiiviseksi reaktanssiksi. Sen suuretunnus on Xc ja yksikkö ohmi.

keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Vaihtosähkö



Olemme nyt parina päivänä harjoitelleet vaihosähkön perusteita. Olen oppinut laskemaan vaihtosähkön huippuarvoja ja tehollisarvoja. Sekä lukemaan kuvaajasta hetkellisarvoja. Tänään kävimme läpi vaihesiirto ja osoitinpiirroksia. Sekä tutustuimme hieman vaihtosähköpiireihin.